Prijava za podjetja
Page name

Načrtovanje kariere nekoč in danes

Načrtovanje kariere nekoč in danes

Ko se ozremo v preteklost, hitro ugotovimo, da se je razumevanje pojma kariera precej spremenilo.

Naše babice in dedki so v večini sprejeli eno karierno odločitev za celo življenje. Izbrali so poklic, se zanj usposobili v okviru šole ali ob delu in to delo opravljali do konca svojega delovnega življenja. Kariero so povezovali z »uspešnimi« posamezniki izbranih izobrazbenih profilov, ki so plezali po hierarhični lestvici navzgor (danes to imenujemo karierizem).

Zadnja gospodarska kriza je marsikoga prisilila v ponoven razmislek o svoji karierni poti, menjevanje zaposlitev je postalo družbeno sprejemljivo, če ne celo pričakovano.

In kaj čaka mlade, ki danes vstopajo na trg dela?

  • Strokovnjaki pravijo, da bodo tekom svojega življenja zamenjali od pet do sedem poklicev, ne le zaposlitev, kar pomeni tudi neprestano posodabljanje znanja.
  • Danes imajo mladi tudi več možnosti izbire, kar pa ne pomeni nujno lažje odločitve.
  • Nestabilnost trga dela, na katerega vplivajo številni dejavniki (demografija, tehnološki napredek, globalizacija, podnebne spremembe ipd.), pestra ponudba izobraževalnih programov in obšolskih dejavnosti, pojav novih poklicev itd., vse to pri mladih povečuje neodločenost.

In kaj se je še spremenilo?

Odgovornost za karierni razvoj je na ramah posameznika. Lahko bi rekli tudi takole: »Življenje nam da set kart; kakšno strategijo igre bo nekdo izbral, da bo najbolje izkoristil svoje potenciale, pa je odvisno predvsem od posameznika samega«.

Kot karierna svetovalka mladim zato svetujem naj bodo čim bolj aktivni, naj sprašujejo in raziskujejo.

Izkušnje, preko katerih spoznavajo sebe in svet dela, pa naj tudi reflektirajo. In prav počitniško ali študentsko delo je odlična priložnost za nabiranje pomembnih izkušenj.

Mladi preko študentskega dela spoznavajo različne poklice, delovne naloge in delodajalce, si gradijo (poslovno) socialno mrežo in ugotovijo, kaj jim je všeč ter kaj jim gre dobro od rok.

Na koncu koncev pa ni zanemarljiv tudi podatek, da se kar 62 % mladih tudi redno zaposli pri enem od delodajalcev, kjer so opravljali študentsko delo (Ninamedia, 2022).

Za vas je pisala: Maruša Goršak, svetovalka za karierno orientacijo na e-Študentskem Servisu

Kontakt: [email protected]

 

Obvestila

Image
15.04.2024

Iskanje dela - kako se predstaviti?

Telefonski klic, pisna predstavitev, življenjepis

Preberi več
Image
21.01.2023

Minimalna urna postavka za študentsko delo

Od 3. februarja 2024

Preberi več
Image
27.11.2023

NOVOST: Enostavno beleženje ur

na www.studentski-servis.com

Preberi več