Prijava za podjetja
Page name

Pomembne informacije

Preko študentskega servisa lahko delaš, ko zaključiš osnovno šolo, se vpišeš v srednjo in dopolniš 15 let.

Pred začetkom dijaškega oz. počitniškega dela je najpomembneje:

Delo preko študentskega servisa lahko začneš opravljati, ko:

 • dopolniš 15 let IN
 • končaš osnovno šolo.

Pred začetkom dela se je treba včlaniti v študentski servis. V primeru, da še nisi vpisan/a v srednjo šolo, te bomo po vpisu pozvali, da nam dostaviš tvoje potrdilo o zaključeni osnovni šoli.

Potem, ko si poiščeš delo, ne pozabi naročiti napotnice. Vse to enostavno urediš kar preko spleta. Napotnica je namreč dokument, ki ga moraš imeti zato, da lahko opravljaš delo.

Prosta dela objavljamo na naši spletni strani, kjer si jih lahko razvrstiš po lokaciji, vrsti dela, urni postavki...

Če želiš, te lahko o delih, ki te zanimajo, obveščamo na e-mail ali SMS. V tem primeru moraš določiti ustrezne kriterije na tvoji prijavi na obveščanje o delih.

Počitniško delo si lahko poiščeš tudi sam/a. Priporočamo ti, da se o možnosti opravljanja počitniškega dela pozanimaš tudi pri sorodnikih ali znancih. Če želiš delo opravljati v točno določenem podjetju, pa ti svetujemo, da se na njih obrneš kar direktno (jih pokličeš ali pošlješ e-mail).

Za delo, ki ga opraviš preko študentskega servisa, moraš biti plačan/a najmanj po zakonsko določeni minimalni urni postavki. Poglej, koliko znaša trenutna minimalna urna postavka za delo študenta/dijaka.

Od bruto urne postavke ti mora študentski servis odvesti še 15,5 % prispevka za pokojninsko dobo, neto urno postavko pa potem dobiš na tvoj bančni račun. Preračun si lahko narediš tukaj.

Da se boš izkazal/a v podjetju, upoštevaj 6 zlatih pravil:

 1. Ne pozabi naročiti napotnice.
 2. Vprašaj, kakšno bo neto ali bruto plačilo in kdaj ga lahko pričakuješ.
 3. Naredi si opomnik, kdaj moraš priti na delo. Ne zamujaj.
 4. Pozanimaj se, koliko ur bo delo potekalo in katere dni. Če ugotoviš, da za delo nimaš dovolj časa, moraš podjetje o tem takoj obvestiti.
 5. Pri delu bodi natančen/a in pospravi mobilni telefon do malice ali odmora.
 6. Če si zbolel/a ali v podjetju ne želiš več delati, to pravočasno javi.

Podjetje študentskemu servisu vrne obračun tvojih ur, študentski servis pa ti nakaže denar na tvoj bančni račun. O nakazilu zaslužka te obvestimo tudi s SMS-om.

Okoli 90 % zaslužkov zalagamo in to pomeni, da prejmeš nakazilo takoj, ko nam podjetje pošlje obračun tvojih opravljenih ur.

Če pa opravljaš delo v podjetju, kjer zaslužkov ne zalagamo, dobiš nakazilo, ko nam podjetje plača tvoje opravljene ure.

Ključna pravila, ki jih je dobro poznati so:

 • V enem dnevu ne smeš delati več kot 8 ur.
 • Potnih stroškov in malice ti delodajalec ni dolžan povrniti.
 • Pri delu si upravičen/a do plačanega 30-minutnega odmora, če delaš 8 ur (dolžina odmora se sicer določi sorazmerno z dolžino delovnega časa). Če si mlajši/a od 18 let, ti pripada 30 minut plačanega odmora v primeru, da delaš najmanj 4 ure in pol.
 • Mladoletni dijaki ne smete opravljati dela na višini.
 • Prav tako velja prepoved dela ponoči med 22. in 6. uro, v primerih opravljanja dela na področju kulturne, umetniške, športne in oglaševalne dejavnosti pa je prepoved med 24. in 4. uro zjutraj.

Dohodnina se izračuna za preteklo koledarsko leto, torej za obdobje od 1. 1. do 31. 12.

Če opravljaš dijaško/počitniško delo pri nas, ti konec januarja pošljemo obvestilo o zaslužkih za preteklo leto, ki ga imaš vedno na voljo v tvojem profilu.

Informativni izračun dohodnine si lahko narediš na tej povezavi.

Napovedi za dohodnino ti ni treba oddajati, saj je postopek v celoti avtomatiziran in boš svoj izračun s strani države dobil/a na dom najkasneje do 15. 6..

Kako podaljšam status?

Piši nam na [email protected] ali pokliči na najbližjo poslovalnico.

Poslovalnice

Obvestila

Image
28.06.2022

Covidni dodatek tudi za dijake in študente

Za delo v tveganih razmerah

Preberi več
Image
20.06.2022

Poletni delovni čas

Poslovalnic Bežigrad in Kampus

Preberi več
Image
20.06.2022

Boš prvič opravljal/a počitniško delo?

Preberi, kaj vse moraš vedeti

Preberi več